^Back To Top
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Šentjernej je znan po pridelavi cvička, po vsakoletnih konjskih dirkah, ki jih Konjeniški klub Šentjernej prireja dvakrat letno (maja in avgusta), po pevski prireditvi Srečanje oktetov, ki je lani, po šestih letih ponovno zaživela, ter po JERNEJEVEM – prazniku občine in osrednji letni prireditvi Turističnega društva Šentjernej, na katerem se predstavijo vsa športna in kulturna društva občine. Lahko rečemo, da je sestavni del življenja občanov ohranjanje ljudskega izročila - eno najpomembnejših je žegnanje konj v Dolenji Stari vasi na Štefanovo ter Koledovanje pred farno cerkvijo. Od starih ljudskih obrti je ohranjena lončarska obrt v Gruči in kovačija na Selah.
Oglasna deska Šentjernej

Oglasna deska Šentjernej

Kraljica Dolenjske

Najbližji so nam tisti prijatelji, ki najbolje razumejo, kaj nam pomeni življenje, ki čutijo do nas enako, kot čutimo sami do sebe, ki so nam vdani v zmagoslavju in v nesreči, ki znajo prekiniti začarani krog naše osamljenosti.

Ertis center

Rok Peric foto

Petra Kic

Glasilo občine

Ertis katalog

Luka je doma iz Cerovega Loga pri Šentjerneju. Bil je vesel, živahen in zabaven fant. Skoraj ni bilo aktivnosti, ki ga ne bi zanimala. Šport in gibanje je bil del njegovega vsakdana. V zadnjih letih ga je predvsem močno prevzela 'frajtonarica'.

Njegovo komaj začeto življenje in otroštvo bi moralo biti popolnoma brezskrbno in razigrano. Vse bi se moralo vrteti okrog preprostih, veselih stvari, ki veselijo vse vrstnike njegovih let.

PA NI TAKO!


V letu 2011 je možganska krvavitev Luki v trenutku prekinila brezskrbno otroštvo, njegove sanje in ga postavila pred kruto bitko. Bitko za preživetje. Luka je pokazal neverjetno moč, voljo in energijo. Želel je preživeti in se vrniti v življenje. Pretežek bi bil opis njegove resnično hude in dolgotrajne kalvarije. »Hvala za nov dan«, so bile besede za nova jutra na intenzivni enoti Pediatrične klinike in ostajajo za vsak nov dan.

Luka sedaj vlaga izredno velike napore v gibe, ki se večini nam zdijo enostavni, preprosti in povsem samoumevni. Ob vseh naporih, ki jih ob tem prestaja lahko le rečemo, da je velik junak.

V zadnjih mesecih smo prišli do priložnosti koriščenja novih oblik terapij, ki Luki počasi omogočajo možnosti za njegovo napredovanje. Terapije so v celoti samoplačniške in jih ZZZS ne krije. V veliko razbremenitev bi nam bilo prilagojeno vozilo z vgrajenimi rampami. Takšno vozilo bi Luki omogočilo lažjo in večjo mobilnost, saj je Luka v zadnjih mesecih dnevno na poti zaradi različnih obveznosti (terapij, kontrolnih pregledov..). Z zbiranjem plastičnih zamaškov in donacijami bi mu omogočili dodatne možnosti za njegovo napredovanje.

Namen akcije je zbiranja sredstev, ki bi Luku vsaj delno omogočila:
 • nadaljnjo rehabilitacijo in zdravljenje
 • dostopnost do terapevtskih pripomočkov
 • možnost, da bi sčasoma prišli do prilagojenega vozila

Vsi, ki želite prispevati finančna sredstva, pa lahko to storite:

1. Na Lukov TRR (NLB): SI56-0297-9256-7057-776.

2. Prek poštne nakaznice na naslov:

 • Luka Cugelj
 • Cerov Log 5 B
 • 8310 Šentjernej

 

3. Na račun HUMANITARNEGA DRUŠTVA MOJA POT

Naslov:

 • HUMANITARNO DRUŠTVO MOJA POT
 • Cerov Log 5
 • 8310 Šentjernej
 • Številka računa: SI56 6100-0000-4422-674
 • bic banke: HDELSI22
 • Namen: Humanitarna pomoč Za Luka
 • Sklic ali referenca: 00 01
 • Koda namena: CHAR

Prejemnik potrjuje, da je registriran za dejavnost, ki se po 59. členu Zakona o davku od dohodka pravnih oseb (Ur.l. RS 117-5014/2006) šteje med dejavnosti, na podlagi katerih se donatorjeva izplačila v denarju in v naravi za humanitarne namene, štejejo za davčno olajšavo.